Remosky si najmä staršia generácia moc dobre pamätajú, v dobách nedávno minulých bola veľmi obľúbeným kuchynským pomocníkom a veľmi hojne sa používala. Remoska je v podstate malá všestranná prenosná rúra, ktorá má ohrev zhora. Vykurovacie teleso je zabudované do odnímateľného veka, ktoré je zároveň pokrievkou. Vďaka tejto mobilite zažíva v posledných rokoch renesanciu, a to nielen u nás, ale aj v Európe a v ďalších kútoch sveta.
Obsah
Remosku môžete používať ako doma, tak si ju jednoducho vziať aj na dovolenku, na chate, alebo na camping. Použitím meniča ju možno napájať aj z autobatérie, takže s ňou môžete pripravovať plnohodnotná jedlá aj na dovolenke v kempe, pri vode, na rybách, alebo kdekoľvek inde. Prevedenie existujú väčšie, vhodné pre celú rodinu, alebo kompaktné menšie, ktoré sú ideálne pre cestovanie. Nezaberie veľa miesta a má hmotnosť maximálne niekoľko kilogramov.
Remoska vie variť, dusiť, smažiť, grilovať aj piecť. Veľmi ľahko v nej pripravíte omáčky, rizoto, vajíčka, pečené stehno, zemiaky, alebo buchtu či iný dezert. Návodov a receptov je na internete mnoho a existuje len málo pokrmov, ktoré by ste v nej neboli schopní urobiť. Je to naozaj univerzálny kuchynský spotrebič. Okrem varenia sa v nej efektívne nechá jedlo aj ohrievať, a to vďaka nepriľnavému povrchu, ktorý všetky súčasné modely majú.
Remoska alebo Pečenka?
V ponuke pečúcich hrncov prípadne pečúcich panvíc, jasne dominujú dvaja konkurenti, a to remoska a pečenka. Kým remoska je rokmi zaužívaný názov pre tento typ spotrebiča a zároveň aj ochranná známka, pod ktorou prebieha výroba rovnomennou firmou, pečenka je opäť rovnaký spotrebič, rúra na pečenie, len od iného výrobcu. Pečenku vyrába firma ETA a podľa hodnotenia spotrebiteľov je rovnako kvalitný a výkonná, ako typická remoska. Záleží teda len na vašich preferenciách, či si kúpite remosku alebo pečenku.
Pečiaca misa je veľmi jednoduchý spotrebič, čo sa do konštrukcie týka, a to vrátane ovládania. Vyrába sa v rôznych veľkostiach – výškach a priemeru. Veko môže byť nepriehľadné, alebo s malým presklenným otvorom, ktorým sa nechá proces kontrolovať. Niektoré vyspelejšie modely majú aj reguláciu teploty, tých je však len pár. Na základe parametrov, testy a používateľských skúseností sme pripravili výber zahŕňajúce najlepšie remosky a ich recenzie. Navyše sme pripravili aj nákupného radcu, s ktorým si s výberom konkrétneho typu hravo poradíte.
Najlepšie remosky (pečiace hrnce) – TOP 5
V tabuľke je výber 5 najlepších remosiek z testov a hodnotenia pre rok 2025.
Vzhľad | Model | Objem panvice | Príkon | Priehľad | |
---|---|---|---|---|---|
ETA Pečenka | 4,3 l | 475 W | Áno | ||
Remoska Tria T41 | 4,5 l | 610 W | Áno | ||
ETA Pečenka Plus | 4,3 l | 475 W | Áno | ||
Remoska Prima P32F/01 | 4 l | 580 W | Áno | ||
ETA Pečenka Mini | 3 l | 380 W | Áno |
Porovnanie parametrov
ETA Pečenka | Remoska Tria T41 | ETA Pečenka Plus | Remoska Prima P32F/01 | ETA Pečenka Mini | |
---|---|---|---|---|---|
Veľkosť misy | 45 x 35 cm | Ø 28 cm | 45 x 35 cm | Ø 29 cm | 45 x 36,5 cm |
Výška misy | 18 cm | 13 cm | 17,5 cm | 11 cm | 17 cm |
Hmotnosť | 2,5 kg | 6,5 kg | 2,7 kg | 3 kg | 2,2 kg |
Viac | Viac | Viac | Viac | Viac |
Recenzie a skúsenosti
ETA Pečenka
Pečenka ETA 0133 90000 je klasický pečiaci hrniec, remoska, ktorá dokonale nahradí klasickú veľkú rúru na pečenie. Oproti nej je však až o 80% úspornejšie čo sa do spotreby elektrickej energie týka. Zabudované výhrevné teleso má predĺženú záruku až na 5 rokov, čím výrobca ETA dokazuje vysokú kvalitu, za ktorú si stojí. Teleso má príkon 475 Wattov, čo je priemerná hodnota pri takto veľkej remosky.
Panvica na pečenie je štvorcového tvaru, u ktorého oceníte vyššiu praktickosť, než je tomu u klasického okrúhleho prevedenia. Zmestí sa do nej napríklad viac kuracích stehien. Jej rozmer je 45 x 35 centimetrov a výšku ponúka 18 centimetrov. S hmotnosťou 2,5 kilogramov sa tak skvele hodí aj na cestovanie, pre ktoré je ako stvorená. ETA Pečenka 0133 90000 zvláda bravúrne variť, dusiť, piecť, zapekať a ohrievať už hotové pokrmy.
Samotný objem panvice je 4,3 litra, s ktorými patrí medzi najväčšie pečenky, ktoré môžete kúpiť. Veko má sklenený priezor pre možnosť kontrolovať stav pokrmu aj počas procesu bez toho aby ste museli remosku otvoriť. Nádoba je ľahko vyberateľná a ľahko umývateľná. Súčasťou balenia je tiež stabilný podstavec a povrch pracovnej nádoby je opatrená nepriľnavým teflónom. Ovláda sa iba jedným tlačidlom on / off, čím je jej obsluha viac ako jednoduchá. Poteší tiež 1,5 metra dlhý napájací kábel.
Remoska Tria T41
Multifunkčná Remoska Tria T41 patrí k najpokročilejším produktom vo svojej kategórii, aj preto je medzi spotrebiteľmi veľmi obľúbená a získala aj ich ocenenie Produkt roku. V tomto prevedení môže slúžiť ako klasická remoska s vekom na pečenie, ale aj ako obyčajná misa na pečenie, bežný hrniec na varenie a vďaka špeciálnemu veku aj ako soft-tlakový hrniec.
Vďaka kvalitnému materiálu sa na ňu môže variť aj na indukčných varičoch a má kvalitnú povrchovú úpravu s trojvrstvovým nepriľnavým povrchom, ktorý je vystužený čiastočkami oxidov titánu. Táto remoska zastane prácu pri mnohých spôsoboch varenia, možno v nej piecť, variť aj dusiť. Príslušenstvo je opatrené silikónovými prvkami, ktoré majú okrem dizajnovej funkcie aj funkciu bezpečnostnú.
Maximálny objem hrnca je pri varení 5,5 litra, pri pečení potom rovné 3 litre. Kruhový hrniec na pečenie má priemer 28 centimetrov a výšku 13 cm, pre čo postačí vykurovacie teleso s príkonom 610 W. Teplota vo vnútri remosky sa pri pečení pohybuje medzi 160 a 180 stupňami Celzia, pričom vykurovací výkon sa nastavovať nedá, čo je obvyklé.
ETA Pečenka Plus
Elektrická remoska ETA Pečenka Plus je klasická misa na pečenie s vykurovacím telesom umiestneným vo veku. Oproti iným modelom tohto výrobcu je dodávaná s praktickým príslušenstvom, ktoré rozširuje jej možnosti využitia. Dostanete praktický grilovací rošt a stredovú formu na múčniky. Poteší tiež priehľadom vo veku, cez ktorý je možné ľahko kontrolovať proces varenia/pečenia.
Zvládne zapekať, piecť, dusiť aj variť. Príkon hrnca na pečenie je iba 475 W, čo je výrazne menej, než koľko má klasická rúra na pečenie. Nízku spotrebu elektriny kvitujú aj spotrebitelia vo svojich recenziách a podľa ich skúseností je ideálna na prípravu jedla pre dve dospelé osoby.
Nádoba remosky má objem 4,3 l a má štvorcový tvar so zaoblenými rohmi. Šírka je konkrétne 45 centimetrov, hĺbka 35 cm a výška 17,5 cm. Pre vyššiu bezpečnosť poteší bezpečnostná poistka a tepelne izolované držadlá. Vnútorný povrch má nepriľnavú úpravu z teflónu, vďaka ktorému sa v remoske nielen skvele varí, ale tiež sa dobre umýva.
Remoska Prima P32F/01
Veľký hrniec na pečenie Remoska Prima P32F/01 je nástupcom najpredávanejšej Remosky Classic. Tento vylepšený model stále odkazuje na legendárnu Remosku, avšak pridáva niekoľko praktických vecí. Primárne sa oveľa lepšie skladuje, pretože má odnímateľný napájací kábel a madlá nie sú umiestnené priamo na nádobe na pečenie, ale na servírovacom stojane.
Novo má tiež v tomto rade veko s priehľadovým okienkom, cez ktoré je možné kontrolovať priebeh varenia. Remoska je ideálna na pečenie, zapekanie, varenie ale aj na prípravu buchiet a iných sladkých dezertov. Má vnútorný objem 4 litre a podľa výrobcu je schopná pripraviť až 6 porcií jedla. Veľkou výhodou je jej jednoduché používanie a taktiež úsporná prevádzka.
Oproti bežnej elektrickej rúre je úspora elektrickej energie výrazná, pretože táto remoska má príkon iba 580 W. Zvládnete v nej pritom pripraviť väčšinu pokrmov, ako vo veľkej rúre. Typickým znakom remosiek je absencia regulácie výkonu, alebo aj absencia časovača, a tak je to aj v tomto prípade.
ETA Pečenka Mini
Pečenka ETA MINI je skvelou voľbou pre všetkých, ktorí si chcú zaobstarať remosku na časté cestovanie, alebo na chatu a kamkoľvek, kde je málo miesta. Jedná sa o kompaktné prevedenie plnohodnotného kuchynského spotrebiča, príkon má vzhľadom k menším rozmerom menšie – 380 Wattov a rovnako tak sú na tom aj rozmery – 45 x 36 centimetrov a výška 17 cm. S týmito parametrami má objem 3 litre, čo je však stále dobrý priestor na prípravu jedla pre viac osôb.
Toto prevedenie pečiaceho hrnca má vo veku, kde je umiestnené aj vykurovacie teleso, sklenené okienko, ktorým sa ľahko nechá kontrolovať stav a proces pečenia, varenia, smaženie, zapekanie, alebo už čohokoľvek, čo sa v pečence rozhodnete kuchtiť. Aj tento model dosahuje až 80% úspory oproti klasickej rúre, čo ocenia predovšetkým vaša peňaženka. S príkonom 380 W je tiež vhodná pre napájanie cez menič z autobatérie – plnohodnotný pokrm si tak ľahko pripravíte aj v kempe, alebo v prírode.
Vďaka hranatému tvaru remosky je tento model praktickejšie, než je tomu u klasickej okrúhle pečiace panvice. Nádoba je ľahko vyberateľná z podstavca, má nepriľnavý teflónový povrch a celková zostava váži iba 2,2 kilogramami. Prívodný kábel má dĺžku 1,5 metra a držadlá sú robustné a odizolovaná, nemusíte sa tak báť, že by ste sa pri manipulácii s remoskou spálili.
Najpredávanejšie remosky
Najpredávanejšie remosky na trhu sú: Remoska Tria T41 (od 170,85 EUR), Remoska Prima P32F/01 (od 126,10 EUR), Remoska D52F/10 (od 154,21 EUR), ETA Pečenka Max 0133 (od 109,82 EUR), Remoska Classic R21F (od 109,82 EUR), ETA Pečenka MINI 1133 (od 85,24 EUR). Vyhľadávaná je tiež Remoska Lidl, Tescoma a Tefal, avšak také na trhu nie sú.
Ako vybrať remosku
Výber je relatívne jednoduchou záležitosťou, pretože samotný elektrický spotrebič nie je, kto vie ako zložité zariadenie. Skladá sa z nádoby na pečenie, veka, ktoré má v sebe zabudované výhrevné teleso a z podstavca, do ktorého sa horúca pečiaca panvica usadzuje. Ovládanie prebieha často len jedným čudlík, ktorým sa remoska zapne a vypne. Môžete tiež naraziť na modely, ktoré umožňujú regulovať teplotu. Inak žiadne displeja, žiadne časovača, iba kus robustného a bytelného spotrebiča, ktorý vám vydrží roky.
Ohrev je veľmi rýchly, a preto je s remoskou rýchlejšia a príjemnejšie práce, než s plnohodnotnou rúrou na pečenie. Jedlá pripravované v remoske navyše nestrácajú svoju typickú vôňu a chuť, ak pripravujete mäso, je u neho výhoda, že nevysychá. Pred výberom sa tiež rozhodnite, či potrebujete sklenený priehľad do pečiace panvice. Ďalej už len prihliadajte k rozmerom, tvaru a prípadne značke.
Príkon, objem a tvar panvice
Tieto parametre patria medzi tie najdôležitejšie, ktoré u remosiek rozlišujeme. Elektrická pečiaca misa môže mať príkon od 300 W až zhruba po 600 W, nájdu sa aj veľké remosky s vyšším a malé remosky s nižším príkonom, ale tých je úplné minimum. Tvar panvice je najčastejšie kruhový, alebo hranatý, menej často je potom obdĺžniková. Každý tvar má svoje pre a proti a preto záleží na každom, pre ktorý tvar sa rozhodne. Údajom, podľa ktorého sa dá dobre orientovať vzhľadom k veľkosti pečiaceho hrnca, je objem – ten býva od 2 litrov až po litrov 5.
Priemer a výška misy, hmotnosť
Rozmery patrí medzi ďalšie údaje, v ktorých sa remosky líšia. Priemery sú najčastejšie 21 cm u malých a 28 cm u veľkých prevedení, samozrejme existujú aj atypické výnimky. Hĺbka panvice býva najčastejšie 10 – 11 centimetrov, na trhu sú aj modely, ktoré sú plytké viac. Hmotnosť vás bude zaujímať predovšetkým, ak plánujete s remoskou veľa cestovať, alebo sa s ňou presúvať napríklad medzi bytom a chatou. Najčastejšie je hmotnosť od 2 kilogramov do 4 Kg, samozrejme vždy v závislosti na celkovej veľkosti.
Príslušenstvo
Všetky remosky sú dodávané v zostave pečiaca nádoba, v ktorej sa pripravuje jedlo, horné veko, ktoré slúžia ako pokrievky a zároveň vykurovacia časť a podstavec, do ktorého sa celá táto zostava umiestni. Použitý materiál je najčastejšie kov, o podstavcov sa môžeme stretnúť aj s teplo odolným plastom. Niektoré ďalšie remosky majú ďalej v balení grilovacie rošty, kde možno plnohodnotne grilovať mäso, ryby aj zeleninu. Ďalej vídame pečiace nástavce napríklad na bábovku a ďalšie.