Domácnosť,

Vyberáme kávu – Recenzie 10 najlepších

Káva je neodmysliteľne spojená so začiatkom pracovného dňa mnohých z nás. Šálek kávy sa stal každodenným rituálom a pre mnoho ľudí je to v podstate taký ranný nakopávač, ktorý nás dostane do toho správneho pracovného tempa. Rad ľudí dokonca tvrdia, že bez svojho šálku kávy prakticky nie je schopná v priebehu dňa fungovať. Pri káve sa tiež často schádzame so svojimi známymi, blízkymi, alebo kolegami. V týchto situáciách si skôr než klasické espresso možno dopriať najrôznejšie kávové špeciality, ktoré sú tak obľúbené.

Zrnková káva zďaleka nie je jedinou formou kávy, veľmi obľúbená je tiež káva už namletá, alebo instantná. Existuje aj veľké množstvo kávových zmesí a druhov ich príprav, ktoré môžu výslednú chuť kávy výrazne zlepšiť, alebo naopak zhoršiť. Do chuti kávy značne prehovorí tiež použitý stroj na prípravu kávy, pričom kvalitný pákový kávovar si dnes už môže dovoliť väčšina spotrebiteľov.

Káva je tradičným nápojom na celom svete, a tak z rôznych kútov sveta môžete okúsiť kávové zmesi a ich originálne postupy prípravy, pričom mnoho variácií iste zvládne aj váš automatický kávovar. Na druhy prípravy kávy sme sa tiež špeciálne zamerali a nájdete ich na konci článku v nákupnom radcovi.

Káva teda môže byť zrnková, mletá a Instantná, špecialitami potom je cibetková káva, zelená káva, alebo káva bez kofeínu. Rozlišujú sa dva základné druhy zŕn a to Arabica a Robusta ktoré obe majú rozdielne vlastnosti. Na základe parametrov, testov a používateľských skúseností sme pripravili výber zahrňujúce najlepšie kávy a ich recenzie.

Najlepšie kávy – TOP 10

V tabuľke je výber 10 najlepších káv z testov a hodnotenia pre rok 2019.

VzhľadModelDruh kávyForma kávyHmotnosť 
Lavazza Qualitá Oro100% ArabicaZrnková1000 g
Illy Espresso100% ArabicaZrnková250 g
Lavazza Dek100% ArabicaMletá250 g
DeLonghi Kimbo Espresso100% ArabicaZrnková1000 g
Segafredo Intermezzo60% Arabica, 40% RobustaZrnková1000 g
Mövenpick Espresso90% Arabica, 10% RobustaZrnková1000 g
Jihlavanka standard100% RobustaMletá1000 g
Salvia Paradise Kopi LuwakCibetková kávaZrnková250 g
Kávoviny Zelená káva Green CoffeeZelená kávaMletá230 g
Davidoff Espresso 57100% ArabicaInstantné100 g

Recenzie 10 káv

Lavazza Qualitá Oro

Lavazza Qualitá Oro recenzie

Káva Lavazza Qualitá Oro má prirodzene nízky obsah kofeínu, pričom sa jedná o 100% Arabicu od populárnej talianskej značky. Táto káva má veľmi jemnú sladkú chuť s nádychom čokolády, je tak vhodná pre dennú konzumáciu pre naprostú väčšinu ľudí. Výrobca o nej tvrdí, že je veľmi vhodná ako pre espresso, tak pre cappuccino, či Latte Macchiato. Rovnako tak je vhodná pre bežné kávové automaty, ktoré majú integrovaný mlynček.

Ďalej zaujme ovocnými a kvetinovými tónmi aj nádychom chuti obsahujúce pomarančovú kôru. Je zaujímavým stelesnením sladkosti talianskeho života. Stredne pražené zrná znamenajú intenzívnu aromatickú chuť a samotná zrná pochádzajú z oblasti strednej a južnej Ameriky. Jedná sa o zrnkovú kávu a zakúpiť ju možno vo veľkom jedno kilogramovém balenie.

Illy Espresso

Illy Espresso recenzie

káva Illy Espresso má prirodzený nízky obsah kofeínu, pretože je vyrobená z vysokoakostných odrôd kávových zŕn. Táto zrnková káva v plechovke sa vyrába v Taliansku a jedná sa o 100% Arabicu, ktorá je dodávaná v množstve 250 gramov. Z recenzií spotrebiteľov pravidelne zaznieva výborná a stabilná kvalita kávy a jej vhodnosť do automatických kávovarov. Oceňujú ďalej jej vyváženú chuť i bohatú penu.

Obľúbite si ju vďaka plnej jemnej chuti, čoho je dosiahnuté tiež špeciálnym spôsobom balenia, ktoré uchováva kávu v tej najvyššej kvalite po mnoho mesiacov. Po ochutnaní šálku kávy môžete očakávať v ústach ešte po dlhú dobu veľmi príjemný pocit, pri ktorom môžete nájsť tóny karamelu, čokolády a kvetinové sviežosti. Najviac chuti dostanete pri príprave z čerstvo namletej kávy, lebo takto čerstvá káva obsahuje najviac chuti a vône.

Lavazza Dek

Lavazza Dek recenzie

Káva bez kofeínu Lavazza Dek je určená pre všetkých tých, ktorí kofeín nemôžu alebo nechcú. Káva je 100% Arabica talianskej značky a jedná sa o mletú kávu, kedy sú použité najkvalitnejšie ázijská zrna. Lavazza Dek je vďaka absencii kofeínu vhodná aj ako ideálna káva v tehotenstve a o to viac mamičky poteší, že absencia kofeínu sa nijako neprejavuje na kávové chuti, ktorá je výborná.

Kávové zrná sú stredne pražené a vďaka tomu získavajú veľmi jemnú chuť. Bez všetkého ju možno použiť na prípravu espressa, cappuccina alebo latte. Ako uvádza sám výrobca, táto bezkofeínová káva má všestranné využitie a nemusíte sa s ňou báť pripraviť aj iné kávové špeciality, alebo napríklad aj len klasickú filtrovanú kávu.

DeLonghi Kimbo Espresso

DeLonghi Kimbo Espresso recenzie

Zrnková káva DeLonghi Kimbo Espresso je 100% Arabica, ktorej zrná pochádzajú z Brazílie a Peru. Práve z Peru sa do zmesi pridáva takzvaná „premytá Arabica“, čo je proces navyše, pri ktorom sú kávové zrná ponechaná 3 dni v nádržiach s vodou. Táto fermentácia ovplyvňuje pozitívne chuť kávy, ktorá je potom sviežejšia a má výraznejšiu kyslosť a arómu.

Vďaka pôvodu tejto zrnkovej kávy dostáva táto obľúbená zmes sladkosť a jej aróma vás očarí karamelom a čerstvo upečeným chlebom. Ako už môže byť zrejmé z názvu, ktorý obsahuje popredného výrobca kávovarov, je táto zmes ideálna do všetkých, nielen ich, prístrojov. Ponúka tiež zaujímavý pomer ceny kvality a zaobstaráte ju vo veľkom jedno kilogramovém balenie.

Segafredo Intermezzo

Segafredo Intermezzo recenzie

Kafe Segafredo Intermezzo je zrnková káva zo silne korenené zmesi káv Arabica, ktorá je zastúpená zo 60%, a kávy Robusta, ktorá je tu zo zvyšných 40%. Už po mnoho rokov je tento druh kávy vypražený rovnakú receptúrou, vďaka čomu vzniká úplne originálna bohatá a intenzívna chuť s plnou vôňou. Podľa výrobcu je táto zmes Intermezzo ich najpredávanejšie kávou, čo potvrdzujú aj desiatky pozitívnych recenzií spotrebiteľov.

Od tejto talianskej značky sa jedná o jednu z najstarších receptúr. Kedysi sa táto káva predávala iba v Taliansku, pričom vtedy to bolo pod tradičným názvom Tradizionale Rossa. Má stredný obsah kofeínu a je ideálna pre kávové automaty. Má vyváženú chuť, ktorá neurazí väčšinu milovníkov dobrej kávy, zakúpite ju v balení jedného kilogramu a jej obstarávacia cena patrí skôr medzi nižšia.

Mövenpick Espresso

Mövenpick Espresso recenzie

Zo zrnkovej kávy Mövenpick Espresso môžete pripraviť napríklad chutné espresso, ktoré vám s potrebným vybavením nezaberie ani príliš času. Táto káva sa skladá z Arabiky a Robusty, ich presný pomer je potom 90% Arabica a iba 10% Robusta. Vďaka dlhému a šetrnému praženiu získava plnú chuť, a ako napovedá jej názov, je veľmi vhodná na prípravu práve espressa v pákových alebo automatických kávovaroch.

Jedná sa o originálnu švajčiarskou receptúru z pražiarne firmy J.J. Darboven, ktorá už viac ako 20 rokov právom patrí do významnej prémiové kávy. Použité kávové odrody sú tej najvyššej akosti s prihliadnutím k bohatej chuti a skvelému arómu. Zakúpite ju v štandardnom balení 1 kg a spotrebitelia na nej pozitívne hodnotí nižšiu aciditu, miernu zemitosť, silnú arómu a v neposlednom rade tiež priaznivú obstarávaciu cenu, ktorá robí z kávy zaujímavý produkt s pomerom cena/kvalita.

Jihlavanka standard

Jihlavanka standard recenzie

Mletá káva Jihlavanka standard patrí medzi vcelku bežné produkty na trhu, ktorú pozná prakticky každý, bez ohľadu na to, či je milovníkom kávy. Patrí u nás skrátka k jedným z najobľúbenejších káv, hoci sa jedná o veľmi základnú zmes. Aj sám výrobca zmieňuje, že je ideálna na prípravu klasického turka, a rovnako tak ako je turek stále najobľúbenejším spôsobom prípravy kávy u nás, je aj táto káva stálicou už niekoľko desiatok rokov.

Jedná sa o klasickú mletú kávu, ktorá sa vyznačuje tradičným spôsobom praženia. Spoznáte v nej najmä výraznú klasicky silnú chuť kávových zŕn Robusta. Preto je charakteristická najmä vyššiou horkosťou, a tiež má táto káva vyšší obsah kofeínu. Zakúpiť ju možno v niekoľkých veľkostiach balení, pričom v tomto prípade jeden kilogram kávy vyjde na veľmi rozumné peniaze.

Salvia Paradise Kopi Luwak

Salvia Paradise Kopi Luwak recenzie

Cibetková káva Salvia Paradise Kopi Luwak je 100% Arabica, pričom sa jedná o jedinečnú kávu, ktorá pochádza z Indonézie. Už samotný názov tejto kávy, teda Kopi Luwak, predstavuje v indonézštine cibetkovitú šelmu. Tieto zvieratá sa kŕmia plody kávovníka, z ktorých však strávi iba družinu. Kávové zrno je potom vylúčené, a akonáhle prejde tráviacim traktom cibetky, stane sa jemnejším a zníži sa jeho horkosť.

Tieto kávy všeobecne patrí medzi pochutinu pre skutočných fajnšmekrov. To je spoznať bohužiaľ aj na cene, ktorá patrí jednoznačne medzi veľmi vysoké. Ak však chcete ochutnať niečo naozaj netradičného, potom je toto správna voľba. Balenie obsahuje 250 gramov tejto unikátnej kávy a je umiestnená vo vzduchotesnom, opakovane uzatvárateľnom obale s aróma ventilom.

Kávoviny Zelená káva Green Coffee

Kávoviny Zelená káva Green Coffee recenzie

Zelená káva Kávoviny Green Coffee patrí medzi kvalitné mleté kávy. V poslednej dobe sa stala určitým hitom, pretože obsahuje kyselinu chlorogenovú, ktorá obmedzuje absorbovanie cukru do krvného obehu. Aj preto môže byť niekedy považovaná za prostriedok, ktorý môže pomôcť pri chudnutí.

V prípade zelenej kávy sa v podstate jedná o nepražené zrná. Túto špecifickú kávu si pripravíte buď v bežných kávovaroch, prípadne ako klasického „turka“ a jej vôňa vám môže pripomínať mletý mak. Pri jej spracovaní nie sú použité žiadne farbivá, konzervanty, ani emulgátory a hmotnosť tohto balenia je 230 gramov.

Davidoff Espresso 57

Davidoff Espresso 57 recenzie

Instantná káva Davidoff Espresso 57 má už v názve číslovku 57, čo je špeciálny stupeň praženie, ktorý v podstate kombinuje vyvážený pomer medzi dobou a teplotou pražiaceho procesu. Vďaka tomu má táto rozpustná káva veľmi príjemnú arómu, ktoré sa profiluje ľahko čokoládovou príchuťou.

S ohľadom na spôsob praženia je tiež ideálnou na prípravu espressa. Samozrejme že teda instantnú kávu nedáte do páky kávovaru, ale po zaliatí horúcou vodou sa mu svojou chuťou veľmi podobá. Káva pochádza z Kolumbie, pričom je použitá iba 100% Arabica. Tá pochádza z pražiarne Tchibo a je vyrábaná pod švajčiarskou značkou Davidoff. Spotrebitelia ju hodnotia ako lahodnou s dobrou chuťou, iba svojim pomerom ceny k gramáži nepatrí medzi najlacnejšie, balenie má 100 gramov.

Ako vybrať kávu

Výber chutné kávy do značnej miery súvisí s cenou, akú ste ochotní zaplatiť. Býva pravidlom, že lacná káva nie je príliš dobrá, nech je jej marketingový slogan akokoľvek lákavý a naopak. Na druhú stranu tu hrá významnú úlohu aj spôsob prípravy, ktorý zvolíte.

Druh kávy

Okrem už vyššie spomínaných spôsobov prípravy, je pre výber kávy zásadný zvoliť jej správny druh. Najznámejší je Arabica a Robusta, mnoho ľudí pije tiež bezkofeínovú kávu a labužníci si doprajú cibetkovú kávu. Ak máte radi alternatívy, je tu tiež káva zelená, teda nepražená, ktorá má na ľudské telo ďalšie blahodarné účinky.

Káva môže pochádzať z mnohých bežných i exotických destinácií, ktoré ju následne dávajú charakteristické chute a nezameniteľnú arómu. S postupom času môžete v káve začať nachádzať ovocné chuťové tóny, čokoládové, alebo orieškové. Zásadné je pre kávu tiež kyslosť a samozrejme obsah kofeínu, práve pre ktorý mnoho ľudí kávu pije.

Arabica alebo Robusta?

Na svete existuje až 120 druhov kávovníkov, avšak pre komerčné účely sa používajú v drvivej väčšine iba tieto vyššie spomínané a preto je dobré poznať základné rozdiely medzi nimi. Arabica tvorí väčšiu časť celosvetovej produkcie vďaka svojej bohatší chuti, kde možno nájsť chute ovocie, čokolády, kvetov a ďalšie. Má menší obsah kofeínu a vyššiu kyslosť, nájdeme v nej viac vitamínov, tukov, olejov rovnako tak ako dvojnásobok cukru.

Robusta je oproti Arabike v celosvetovej produkcii v menšine a vďaka menším nárokom na pestovanie je spravidla lacnejší. Preto sú lacné kávové zmesi často tvorené iba Robustou. Môže obsahovať až 3x viac kofeínu, jej chuť je horká, zemitá a výrazná. K jej kladom možno tiež spomenúť, že na espresse dokáže vytvoriť bohatší cremu.

Forma kávy

Rôzne spôsoby prípravy vyžadujú rôzne zomletá zrnká. Pokiaľ chcete mať proces mletia pod kontrolou, vyberajte si zrnkovú kávu, ktorú si môžete následne zomlieť v mlynčeku na kávu. Niekedy však môže prísť vhod tiež už mletá káva, a ak nemáte vôbec žiadny čas na prípravu, alebo sa vám skrátka len nechce, alebo nemôžete, možno siahnuť po káve instantné, ktorá je už hotová a stačí ju iba zaliať vodou.

Najobľúbenejšie prípravy kávy

Espresso, cappuccino, flat white

Medzi v zásade najbežnejšie prípravu kávy patrí klasické espresso. Na jeho prípravu je potreba 7 gramov kávy, ideálne zomleté bezprostredne pred prípravou. Tá sa následne dá do páky a stlačí zatláčadlom, vloží do kávovaru, kde dôjde k jej extrakcii. Z espressa vychádza celá rada káv a okrem iného tiež populárne cappuccino. To pripravíme tak, že ku klasickému espressu v nerezovej kanvičke našľaháme penu s užitím horúcej pary. Pena sa vytvára z horúceho mlieka a u správneho cappuccina je ideálny pomer 1/3 espressa, 1/3 mlieka a 1/3 mliečnej peny.

Medzi obľúbené špeciality patrí tiež takzvané austrálskej cappuccino čiže flat white. Jeho základom je espresso dopio, takže v podstate dvojitá dávka espressa, 60 ml o 14 gramoch kávy. Tá prejde kávovarom po dobu 20 až 30 sekúnd pod tlakom 9 barov a typicky ho podávame v pohári s objemom 160 až 180 ml, ktorý doplníme našľahaným mliekom s asi 1 cm vysokú hustou penou.

Ristretto, latte macchiato

Chcete piť kávu ako praví Taliani? V tom prípade si musíte pripraviť ristretto, ktoré si Taliani doprajú aj niekoľkokrát denne. Rovnako ako v prípade espressa sa pripravuje zo 7 g kávy, ale líšia sa dobou prípravy a objemom. U ristretta sa jedná o kávu o púhych 20 ml, ktorá tečie 18 sekúnd. Z toho je zrejmé, že kafe je naozaj silné.

V espressu má základ tiež ďalší veľmi obľúbený spôsob prípravy. Jedná sa o latte macchiato, ktoré obsahuje 30 ml espressa, pričom zvyšok nápoja je našľahané plnotučné mlieko pripravené tryskou kávovaru. Pena sa nechá asi minútu a pol odstáť vo vysokom tretinkovom pohári a akonáhle sa oddelí pena od mlieka, naleje sa káva a je hotovo.

Ľadová, alžírska, viedenská a írska káva

Blíži sa horúce dni? Vtedy je veľmi populárna ľadová káva. Pripravíte ju ľahko z hrubo namletých zŕn, ktoré nasypete do filtra. Zaleje sa studenou vodou, premieša sa a dá sa na 8 hodín do chladničky. Pri konzumácii môžete doplniť kockami ľadu alebo kopčekom zmrzliny.

Chcete si vychutnať harmóniu chutí? Potom je na to ideálna alžírska káva. Opäť ju pripravíte z espressa, do ktorého dolejete horúcu vodu. Ďalej vezmete vysoký pohár a nalejte do nej 20 až 40 ml vaječného likéru. Na túto vrstvu opatrne nalejte kávu, a to tak, aby sa vám jednotlivé zložky nezmiešali a kávu doplňte šľahačkou. Týmto postupom sa pripravuje aj viedenská káva iba s tým rozdielom, že nepoužijete vaječný likér.

Máte chuť na niečo ostrejšie? Potom je jasnou voľbou írska káva. Zvarte si 0,4 cl írskej whisky, a to spoločne s jednou alebo dvoma lyžičkami najlepšie trstinového cukru. Do klasického espressa dejde horúcu vodu, aby ste získali 50 ml kávy a zmiešajte s whisky. Na koniec pridajte jemne našľahanú šľahačku.

Alternatívne prípravy kávy

Spoločným menovateľom káv, ktoré sme si doteraz predstavili, je to, že sa vyrábajú z espressa. Kafe ale rozhodne nemusí byť vždy vyrobené iba z neho. Príkladom je známa prekvapkávaná káva, ktorú pripravíte v prekvapkávači alebo vo french presse. Chcete od prekvapkávanej kávy trochu exotiky? Potom by vás mala zaujať vietnamská káva. K filtrácii sa tu používa plechový cedidlo zvanej „phin“.

Poďme ale späť z ďalekého Vietnamu, u nás je totiž veľmi obľúbená káva s mliekom a populárna je tiež biela káva, ktorá sa pripravuje z melty a mlieka. Jej pomer vody a mlieka je 4:1. Ešte obľúbenejšie je potom u nás klasický „turek“ a väčšinou ho však nepripravujeme správne. Pravá turecká káva sa totiž pripravuje v džezve. Použijeme na to veľmi jemne namletú zrnkovú kávu, ktorú v džezve zalejeme do dvoch tretín vodou studenou. Pridáva sa tiež cukor, vanilka, chilli alebo kardamón. Všetko sa zamieša a dá variť. Akonáhle začne pena stúpať k okraju džezve, kávu odstavte. Tento proces sa zopakuje ešte trikrát, s tým, že celý proces by nemal trvať dlhšie ako 6 minút.